EHBO in Zielhorst

Vereniging EHBO in de wijk Zielhorst

In 2018 is in Zielhorst de Vereniging EHBO Zielhorst opgericht.

Deze vereniging streeft ernaar om op de juiste manier eerste hulp te (laten) verlenen bij ongelukken. In Zielhorst, maar natuurlijk ook daarbuiten. Dat betekent onder meer dat de vereniging zoveel mogelijk mensen in Amersfoort-Noord wil motiveren en stimuleren om deskundige Eerste Hulp te kunnen verlenen. Onze leden melden zich na het behalen van hun EHBO-diploma allemaal aan als Burgerhulpverlener en natuurlijk zijn zij op verzoek en tegen een beperkte onkostenvergoeding beschikbaar als EHBO’er tijdens evenementen. (lees verder)

Zielhorst best wel koele wijk

Zielhorst is best wel een koele wijk, zo is te zien op de hittekaart in de Atlas Natuurlijk Materiaal van de rijksoverheid. In Kattenbroek en Liendert bijvoorbeeld is het een stuk heter. Dus: hoe meer bebouwing, hoe warmer. Vandaar ook dat een open gebied als het Eemplein wat minder warmte vasthoudt. Als we verder inzoomen op Amersfoort valt vooral op: hoe verder van de binnenstad, hoe koeler het wordt. Bekijk de interactieve hittekaart en plan je vluchtroute hier.

Aanzet voor nieuw wijkplan

In het laatste kwartaal van dit jaar moeten wij een nieuw Wijkplan ‘opleveren’. We zijn al een tijdje bezig met het verzamelen van gegevens daarvoor. De opmerkingen en suggesties van Zielhorsters in de laatste wijknetwerkbijeenkomst zijn in een schema verwerkt. Aan de hand van dit schema kan het hoofdstuk Zielhorst voor het nieuwe wijkplan worden gemaakt. Dit schema wordt in de komende tijd besproken met de professionals die in onze wijk werkzaam zijn. Hopelijk kunnen zij nog heel wat aanvullen. We zullen de laatste versie steeds plaatsen onder Documenten op de wijkwebsite, zie de rechterkolom. (lees meer)

Wijknieuws Zielhorst juli 2018 vol met laatste wijknieuws

De nieuwe uitgave van Wijknieuws Zielhorst juli 2018 is uit! De meeste bewoners van de wijk hebben het magazine inmiddels in de brievenbus gekregen.
Wijknieuws Zielhorst wordt huis aan huis bezorgd. En is ook verkrijgbaar bij de volgende locaties: Albert Heijn aan de Albert Schweitzersingel en Wijkcentrum ’t Middelpunt (ook eerdere edities als ze nog verkrijgbaar zijn).

Wijknieuws Zielhorst staat iedere keer vol met nieuws en wetenswaardigheden over de wijk en bij deze editie gaat voornamelijk over de nieuwe jeugdwerker Jelle, 6 AED’s in en rond Zielhorst, eindredacteur gezocht en nog veel meer …

De uitgave van Wijknieuws Zielhorst van eerdere edities kunt u ook hier downloaden.

Gevonden op Zomerwijkfeest

Iemand zijn knuffeltje kwijt, of zijn mobieltje?  Klik op de titel van dit bericht voor de foto. Deze zaken lagen nog op het terrein na het opruimen van het Zomerwijkfeest. In de telefoon zit geen simkaart en ook geen accu, we denken dus dat hij van een kind is. Enfin, de spullen zijn op te halen bij de familie Huppertz op Fagotpad 17.

Kitchen Delicious zoekt koks!

Kitchen Delicious

(Aankomende) koks gezocht!

De eerste anderhalf jaar Kitchen Delicious is heel succesvol geweest, met heerlijke maaltijden en regelmatig enthousiaste mee-eters. Dat willen we graag voortzetten, maar daarvoor hebben we mee-kokers nodig – zowel volwassenen als jongeren.

De koks bereiden eenmaal per maand een heerlijke driegangenmaaltijd. Op de tweede donderdag van de maand kookt een groepje volwassenen, op de vierde donderdag van de maand kookt een groepje jongeren.

Bij het koken gaan we zoveel mogelijk uit van ingrediënten van het seizoen, maar er wordt ook gekeken naar uitdagende, niet te gewone recepten. Uiteraard kunnen de koks hun wensen en ideeën inbrengen. Het is in elk geval niet een kwestie van zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld!

Voor het opeten van de maaltijd kunnen gasten (mee-eters) aansluiten, tegen betaling van EUR 6,50 per persoon per keer. Ook de koks eten natuurlijk mee van de door hun bereide driegangenmaaltijd. Zij betalen ook mee aan de ingrediënten die worden gebruikt: volwassenen EUR 5,00 per keer en jongeren tot 18 jaar EUR 4,50 per keer.

Meer lezen? Zie: Flyer en Inschrijfformulier v201807

Eikenprocessierups in Zielhorst gesignaleerd

De eikenprocessierups is er door de warme meimaand vroeg, ook in Zielhorst. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups waarschuwde deze week voor ‘onrustige’ eikenprocessierupsen. Het insect verliest microscopisch kleine brandharen, die voor een pijnlijke rode huiduitslag en jeukende bultjes kunnen zorgen. De warmste meimaand ooit zorgt voor een regelrechte inhaalspurt van de rups. De eitjes kwamen laat uit door de koude maand maart, maar die achterstand is volgens het Kenniscentrum volledig teniet gedaan. De gemeente Amersfoort bestrijdt de rupsen, u kunt hier melden.

Zo lag Zielhorst 35 jaar terug op de kaart

Op topotijdreis.nl kan iedereen eenvoudig bekijken hoe een bepaald stukje Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag. Dat kan tot op straatniveau. Door de kaarten van de verschillende jaren te vergelijken is meteen duidelijk hoe Nederland zich heeft ontwikkeld. Zo zijn inpoldering en verstedelijking duidelijk gevisualiseerd. De website is in het leven geroepen ter ere van de 200ste verjaardag van het Topografisch Bureau. Koning Willem I stelde deze dienst in op 18 februari 1815. Sinds 2004 is het bureau onderdeel van het Kadaster. Het Topografisch Bureau houdt ‘officieel en onafgebroken’ bij hoe Nederland verandert, door wegen, water, bebouwing en landbouwgrond in kaart te brengen. Zo zijn inpoldering en verstedelijking goed te volgen.

Wat vindt u van de fietsroutes in Amersfoort Noord?

De drie verbeterde fietsroutesDe gemeente Amersfoort heeft drie fietsroutes verbeterd, het Laakpad, de Heideweg en Schothorst-Wieken, waar veel wijkbewoners dagelijks gebruik van maken. In een onderzoek wordt mu gevraagd aan onder andere bewoners van onze wijk of zij tevreden zijn over de aanpak van de fietsroutes. De gemeente vraagt Zielhorsters wat zij vinden van de vernieuwde fietsroutes en of zij nu vaker de fiets pakken. Laat het weten via deze vragenlijst en maak kans op een cadeaubon van € 25,-. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijf minuten. De onderzoeksgegevens worden alleen gebruikt voor dit onderzoek. U kunt de enquête invullen tot maandag 4 juni 2018.

Muziekcafé: De Kanada Blues Band

Kanada Blues Band

Op zaterdag 26 mei speelt in het Muziekcafé Zielhorst de Kanada Blues Band.

De vierkoppige band, bestaande uit Roland Wagenaar (zang en bas), Henri Jansen (zang en drums), Ruud van Zuthem (zang en gitaar) en Ies Rinkel (toetsen), neemt je mee terug in de tijd naar de oude blues-klassiekers uit de jaren 70. En om de beleving compleet te maken gebruiken ze daarbij zoveel mogelijk instrumenten en versterkers uit die tijd. Er komen nummers voorbij van bijvoorbeeld Stevie Ray Vaughan, Cuby and the Blizzards, BB King, Daniël Lohues, The Doors en Pink Floyd.

Muziekcafé Zielhorst – elke laatste zaterdag van de maand in ’t Middelpunt (Spinetpad 2), van 16.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis.