Zo lag Zielhorst 35 jaar terug op de kaart

Op topotijdreis.nl kan iedereen eenvoudig bekijken hoe een bepaald stukje Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag. Dat kan tot op straatniveau. Door de kaarten van de verschillende jaren te vergelijken is meteen duidelijk hoe Nederland zich heeft ontwikkeld. Zo zijn inpoldering en verstedelijking duidelijk gevisualiseerd. De website is in het leven geroepen ter ere van de 200ste verjaardag van het Topografisch Bureau. Koning Willem I stelde deze dienst in op 18 februari 1815. Sinds 2004 is het bureau onderdeel van het Kadaster. Het Topografisch Bureau houdt ‘officieel en onafgebroken’ bij hoe Nederland verandert, door wegen, water, bebouwing en landbouwgrond in kaart te brengen. Zo zijn inpoldering en verstedelijking goed te volgen.

Wat vindt u van de fietsroutes in Amersfoort Noord?

De drie verbeterde fietsroutesDe gemeente Amersfoort heeft drie fietsroutes verbeterd, het Laakpad, de Heideweg en Schothorst-Wieken, waar veel wijkbewoners dagelijks gebruik van maken. In een onderzoek wordt mu gevraagd aan onder andere bewoners van onze wijk of zij tevreden zijn over de aanpak van de fietsroutes. De gemeente vraagt Zielhorsters wat zij vinden van de vernieuwde fietsroutes en of zij nu vaker de fiets pakken. Laat het weten via deze vragenlijst en maak kans op een cadeaubon van € 25,-. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijf minuten. De onderzoeksgegevens worden alleen gebruikt voor dit onderzoek. U kunt de enquête invullen tot maandag 4 juni 2018.

Muziekcafé: De Kanada Blues Band

Kanada Blues Band

Op zaterdag 26 mei speelt in het Muziekcafé Zielhorst de Kanada Blues Band.

De vierkoppige band, bestaande uit Roland Wagenaar (zang en bas), Henri Jansen (zang en drums), Ruud van Zuthem (zang en gitaar) en Ies Rinkel (toetsen), neemt je mee terug in de tijd naar de oude blues-klassiekers uit de jaren 70. En om de beleving compleet te maken gebruiken ze daarbij zoveel mogelijk instrumenten en versterkers uit die tijd. Er komen nummers voorbij van bijvoorbeeld Stevie Ray Vaughan, Cuby and the Blizzards, BB King, Daniël Lohues, The Doors en Pink Floyd.

Muziekcafé Zielhorst – elke laatste zaterdag van de maand in ’t Middelpunt (Spinetpad 2), van 16.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis.

Prijsverlaging Kitchen Delicious

Dankzij een gulle sponsor uit de kringen van de ABCV (de Alevitische Bektasi Cultuur Vereniging) kan Kitchen Delicious een prijsverlaging doorvoeren van EUR 1,50 per maaltijd. Van 24 mei 2018 tot en met maart 2019 zullen de maaltijden per persoon per keer EUR 6,50 kosten. Voor wie een 5-maaltijdenkaart koopt wordt dat EUR 6,00 per keer en met een 10-maaltijdenkaart slechts EUR 5,50 per keer. Voor wie al een meermaaltijdenkaart heeft, zal tot uiterlijk 31 maart 2019 de sponsorkorting per keer worden terugbetaald of verrekend met een drankje.

Kitchen Delicious is een burgerinitiatief in de wijk Zielhorst. Op de tweede en de vierde donderdag van de maand kookt onder de naam van Kitchen Delicious een groepje wijkbewoners voor andere wijkbewoners. Om 17:00 uur beginnen ze te koken en om 19:00 uur gaan de kokers en hun gasten aan tafel in ‘t Middelpunt (Spinetpad 2). Voor meer informatie, zie https://bit.ly/2w6xQwJ.

 

EHBO-cursus in Zielhorst – inschrijving geopend

Het WijkBewonersTeam Zielhorst heeft in de afgelopen weken, onder de vlag van de Stichting BIAN (Bewoners Initiatieven Amersfoort-Noord), een Vereniging EHBO Zielhorst opgericht en biedt nu een complete cursus EHBO aan.

De cursus gaat twaalf lessen van elk twee uur duren (inclusief twee examenmomenten) en start op maandag 28 mei. Dat wil zeggen dat er een pauze in de lessen valt tijdens de zomervakantie en dat we in het najaar examen kunnen doen.

We hebben voor de cursus onderdak gevonden bij de voetbalvereniging Cobu Boys – we mogen gebruik maken van hun kantine – een mooie, grote ruimte in Sportpark Zielhorst.

We starten met één groep op de maandagavonden, van 19:30 tot 21:30 uur. Alleen bij voldoende inschrijvingen (minimaal 10 per groep) zijn we ook bereid om een tweede groep te starten op de maandagochtenden, van 10:00 tot 12:00 uur.

Dit zijn de voorwaarden:

 • Iedereen uit Amersfoort mag meedoen, je hoeft niet per se in Zielhorst te wonen of te werken, maar als het erg druk wordt, krijgen Zielhorsters voorrang.
 • Deelnemers worden automatisch lid van de Vereniging EHBO Zielhorst (pas vanaf 2019 zal er contributie betaald moeten worden).
 • Het wordt een complete EHBO-cursus (inclusief reanimatie, AED en kinderen) van tien lessen van 2 uur, plus twee lessen voor het examen.
 • De docent is (Schothorster) Teus Jansen, instructeur voor EHBO, Reanimatie/AED/PBLS, Kinder-EHBO, Sportletsel.
 • De kosten bedragen, inclusief lesboeken, materialen, koffie en thee EUR 185,00 per persoon, vóór de eerste les (maar pas nadat u bericht hebt gekregen van ons!) over te maken naar bankrekening NL13 INGB 0653 4001 28 t.n.v. M.M.T Guiver-Freeman (KD).

LET OP:

 • Mogelijk vergoedt uw zorgverzekering deze cursus geheel of gedeeltelijk! Check dit op https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/ehbo-cursus.
 • Buurtbudget Zielhorst betaalt voor Zielhorsters: Mensen die wonen en/of werken in Zielhorst, die slagen voor het diploma (en dat geldig houden) en zich registreren op de site van RNA (dus bereid zijn om bereikbaar te zijn als er iets gebeurt), en wiens/wier zorgverzekering de cursus niet of niet geheel vergoedt, krijgen de (resterende) kosten achterafterug van het Buurtbudget Zielhorst.

De inschrijving is nu geopend. Het formulier daarvoor is hier te downloaden. Vol is vol, dus stuur het inschrijfformulier zo snel mogelijk terug!

Nieuwe editie Wijknieuws Zielhorst april 2018 zojuist verschenen

De nieuwe uitgave van Wijknieuws Zielhorst april 2018 is uit! De meeste bewoners van de wijk hebben het magazine inmiddels in de brievenbus gekregen.
Wijknieuws Zielhorst wordt huis aan huis bezorgd. En is ook verkrijgbaar bij de volgende locaties:

 • Albert Heijn aan de Albert Schweitzersingel
 • Wijkcentrum ’t Middelpunt (ook eerdere edities als ze nog verkrijgbaar zijn)

Wijknieuws Zielhorst staat iedere keer vol met nieuws en wetenswaardigheden over de wijk en bij deze editie gaat voornamelijk over:

 • Nieuwe Buurtnetwerker
 • Redactieteam zoekt vervangers!
 • De wijkmobiel nu beschikbaar
 • En nog veel meer …

De uitgave van Wijknieuws Zielhorst van eerdere edities kunt u ook hier downloaden.

Wijkbewoners doen mee in actie tegen zwerfafval

Milieudefensie Amersfoort heeft een website ontwikkeld in de strijd tegen zwerfafval. Elke inwoner van Amersfoort wordt uitgedaagd om een (stuk van een) straat of buurt te adopteren en vrij te houden van rondslingerend afval. Alle prikkers worden vermeld op een digitale plattegrond, en er zijn in Zielhorst, Kattenbroek en Schothorst al heel wat prikkers gesignaleerd.

Adopteer een stukje Amersfoort en houd dit zwerfafvalvrij.Laat via een mailtje naar info@033afvalzat.nl even uw locatie weten. Ook als u slechts een stukje straat bijhoudt, kunt u zich aanmelden. Eén keer per maand wordt deze site bijgewerkt.

Materiaal als prikkers en afvalzakken ophalen worden gratis ter beschikking gesteld door de gemeente Amersfoort bij:
Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 033-469 52 00, cnme@amersfoort.nl.

Zie ook de website van 033zwerfafvalzat.nl

Doe mee aan een onderzoek woon-werk verkeer

Goedopweg, een samenwerkingsverband van overheden en werkgevers in de regio Utrecht, onderzoekt het reisgedrag van werkenden. Wat vindt u van het woon-werkverkeer in deze regio? Doe mee aan de enquête en maak kans op een luchtballonvaart.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt.

Prijzen
Onder de deelnemers worden de volgende prijzen verloot:
– Een luchtballonvaart voor 2 personen boven de regio Utrecht
– Een gloednieuwe e-bike ter waarde van 1500,- euro
– Een van de 20 Goedopweg-fietsreparatiesetjes

Meer informatie
Heeft u vragen over Goedopweg of een van de projecten? Neem contact op via info@goedopweg.nl.

Goedopweg in de regio Utrecht
In Goedopweg werken de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat, U15 (netwerk van werkgevers in de regio) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht.

Waar ben je als fietser niet veilig?

Amersfoort groeit de laatste jaren flink. Daarmee wordt ook het verkeer steeds drukker. Dit vraagt van ons dat we goed opletten in het verkeer, maar ook dat we onveilige plekken of plekken die een onveilig gevoel oproepen, waar mogelijk, aanpakken. Als gemeente horen we graag uw ervaringen en ideeën: hoe kunnen we de fietsveiligheid in Amersfoort verder verbeteren?
Lees verder

Hulp bij belastingaangifte 2017

Het project ‘Aangifte 2017’ is speciaal bedoeld voor inwoners van Amersfoort die geen lid zijn van een bond, niet terechtkunnen bij de Belastingdienst en een inkomen hebben dat niet hoger is dan € 30.400,- bruto per jaar. Voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte 2017 kunnen mensen tot en met 26 april 2018 op afspraak terecht bij één van de vier informatiewinkels van Indebuurt033. Voor het maken van een afspraak kunt u nu al binnenlopen bij de informatiewinkel in ‘t Middelpunt, iedere dinsdag van 14:00 – 16:30 uur of mailen met liendert@indebuurt033.nl