Fotowedstrijd SZH 2020

Het was een raar voorjaar en het werd ook weer een rare zomer. Corona maakte dat mensen lang veel meer aan huis gebonden waren dan anders. Vakanties – zeker in het buitenland – werden gecanceld, pretparken en dierentuinen mochten niet of maar mondjesmaat open…
 

Begin juni werd aan het WBT gevraagd om eens na te denken over zomeractiviteiten in de wijk. En zo ontstond het idee om een Fotowedstrijd te organiseren voor ons gebied Schothorst, Zielhorst, Hoefkwartier. Binnen een paar dagen hadden we een reglement en konden we een subsidie(tje) aanvragen bij Indebuurt033, die ons begin juli ook werd toegekend. We vroegen om foto’s uit de ‘coronaperiode’ van maart tot augustus 2021, gemaakt in het gebied SZH. Er was niet een verplicht onderwerp en de foto hoefde ook zeker niet per se met ziekte of corona te maken te hebben.
 

Tussen 22 juli en 17 augustus ontvingen we 21 héél verschillende foto’s. Gelukkig hadden de meeste inzenders voldaan aan het verzoek om een toelichting te schrijven bij de foto – dat hielp bij de beoordeling.
 

Vakjury
 

Op 20 augustus kwam de vakjury voor het eerst bijeen: Roxane Kramer (uit Schothorst) en Suzanne Toussaint (werkzaam bij Indebuurt033 en fotograaf), hadden het best lastig. Uiteindelijk kwamen zij tot één duidelijke nummer 1, maar een nadere rangordening van de overige ‘beste foto’s’ was erg lastig, vooral omdat zij zó verschillend waren qua onderwerp. Uiteindelijk hebben zij met toestemming van de organisatie drie nummers 2 aangewezen.
 

Publieksjury
 

In de week van 24 tot en met 30 augustus werden alle ingezonden foto’s met de bijbehorende toelichtingen door de (niet met name genoemde) inzenders tentoongesteld in ’t Middelpunt. Alle vaste gebruikers en bezoekers kregen daar het uitdrukkelijke verzoek om mee te doen met de publieksjury en via een stemformulier te laten weten welke foto volgens hen de eerste prijs zou moeten winnen en waarom. Via de digitale nieuwsbrief werden ook andere bewoners van Schothorst, Zielhorst en het Hoefkwartier uitgenodigd om te komen kijken en stemmen. Daar werd ook zeker gebruik van gemaakt. Veel stemmers lieten weten dat ze de wedstrijd (zowel het fotograferen als het stemmen) heel leuk hadden gevonden en dat ze hoopten dat dit een jaarlijks gebeuren kon worden!
 

De einduitslag en de prijsuitreiking
 

Op 31 augustus kwam de jury weer bij elkaar om de stemmen te tellen en te komen tot de einduitslag. De publieksjury had een duidelijke nummer 1, 2 en 3. Grappig genoeg bleken drie van de vier prijswinnaars die waren aangewezen door de vakjury, ook hoge ogen te scoren bij het publiek.
 

Op vrijdag 11 september heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden in ’t Middelpunt. Helaas konden niet alle inzenders/prijswinnaars daarbij zijn. Vanwege de coronamaatregelen kon er geen uitbundig feest van gemaakt worden, maar een drankje kon natuurlijk wél! Margriet Guiver (WBT Zielhorst) en Sanja Willems (Indebuurt033) reikten de prijzen uit en dankten de vakjuryleden hartelijk voor hun inzet en inbreng. Volgend jaar weer?
 

Het oordeel van de jury
 

De vakjury was het vrij snel eens over welke foto de eerste prijs moest krijgen: de bewuste foto straalt corona uit, laat saamhorigheid zien en de verstilling die voor veel mensen zo echt bij deze periode hoort. Deze foto kreeg van de publieksjury de derde plaats. Het gaat hier om foto 6, die is gemaakt door Peter Kappinga.
 

De meeste stemmen van de publieksjury gingen naar de ‘leuke, vrolijke en zeer scherp genomen’ foto ‘met de mooie kleuren’ van de honden, die (zoals iemand anders schreef) ‘zo leuk samen gezellig op het bankje zitten’. En ook hier waren vak- en publieksjury het bijna eens, want de vakjury zette deze foto op de tweede plaats. De foto, nummer 5, is gemaakt door Elise Heinhuis.

 

De publieksjury én de vakjury waren het eens over de tweede plaats voor de foto van de zonsondergang over het water bij Emiclaer: foto nummer 15, gemaakt door Alfred Jonker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dat leidt tot de laatste tweede prijs van de vakjury. Deze is toegewezen aan foto 10, gemaakt door Patti Mesrits, van een prachtige boom in Park Schothorst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle inzenders krijgen de afdruk die in ’t Middelpunt heeft gehangen, plus een sleutelhanger met een afdruk van hun inzending.

De kleinste-maar-fijnste wijk van Amersfoort