Wie helpt mee 2000 luchtfoto’s op de kaart te zetten?

De provincie Utrecht heeft enkele jaren geleden zo’n 2.000 foto’s vanuit de lucht laten maken van monumenten en andere (erfgoed)locaties met een belangrijke waarde.

Een luchtfoto alleen zegt niet zoveel. Om ze goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk om te omschrijven wat er op de foto’s te zien is, waar het vliegtuig met de fotograaf zich bevond en wat de kijkrichting in het gezichtsveld van de foto is. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken!

Alle omschreven foto’s zijn als open data beschikbaar. De provincie gaat de informatie bijvoorbeeld koppelen aan kaarten in de Cultuur Historische Atlas van de provincie en voegt zo een nieuwe informatielaag toe.

Vele handen maken licht werk

2.000 foto ‘op de kaart zetten’ is een flinke klus. Om dat karwei te kunnen klaren is de provincie de samenwerking met het online platform hetvolk.org aangegaan. Dit platform faciliteert crowdsourcingsprojecten om data te ontsluiten. Hierdoor wordt het mogelijk om het verleden en cultureel erfgoed beter te beschrijven en verbinden. Dat doen zij met behulp van ‘the crowd’ oftewel ‘het volk’. Het volk zijn vrijwilligers die het leuk vinden om aan dergelijke projecten mee te werken. Zo maken vele handen licht werk.

Hoe gaat dat dan?

Geïnteresseerden kunnen een account aanmaken via https://hetvolk.org/utrechtinvogelvlucht. Daarna kun je gelijk aan de slag. Op YouTube staat een instructiefilmpje.