Schaapskudde binnenkort weer op geluidswal Zielhorst

De schaapskudde is weer in de stad. Onder begeleiding van een ervaren herder grazen ongeveer 250 volwassen Kempische heideschapen in verschillende gebieden in Amersfoort. Kom een kijkje nemen bij de kudde!

Tot half november kunt u de kudde vinden in: De Hoef, de Gaardendreef, de geluidswal in Nieuwland, de groengordel in Rustenburg, de Maatweg, het Park Schothorst of de Zielhorsterweg.
Deze gebieden zijn gezamenlijk ongeveer 21 hectare groot.
De 250 schapen zijn verdeeld over twee kuddes: één grote van 185 dieren en één kleine van 65 dieren. De herder werkt met één hond tegelijk, maar heeft altijd minimaal twee honden (Border Collies) bij zich. Bij blessures of vermoeidheid van de hond wordt de andere hond ingezet.
De schapen staan steeds in afrasteringen. De herder gebruikt zogenaamde ‘flexinetten’ (verplaatsbare afrasteringen).

Het voeren van de schapen, hoe goed bedoeld ook is, gaat ten koste van de gezondheid van de schapen. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Geef daarom geen voer aan de schapen, ook geen groente- of tuinafval.

Vragen?
Als u vragen heeft over de schapen of wat, waar, hoe en waarom van de begrazing door de schaapskudde, dan kunt u hierover in gesprek met de herder bij de kudde.