CJVV duurzaamste club van Amersfoort

(© AmerfoortNu) – ,,Ik had gedacht dat ik een grote rode knop moest indrukken. Maar dit was weer eens iets heel anders.” Aldus wethouder Hans Buijtelaar nadat hij door middel van een simpele aanraking op het scherm van een smartphone de nieuwe LED veldverlichting van CJVV in werking had gesteld. Daarmee nam hij nu ook officieel het project CJVV vernieuwt in gebruik.

Het afgelopen halfjaar stond bij de voetbalclub in het teken van CJVV vernieuwt. Belangrijkste onderdeel is een complete energietransitie. Projectcoördinator Evert Nawijn wil bij dit feestelijke moment graag een toelichting geven. ,,We hebben gekozen voor een integrale aanpak. Dus niet hier en daar een paar zonnecollectoren op het dak, maar een complete upgrade van al onze energie verbruikende installaties. Hierbij kun je denken aan LED-verlichting op alle velden tot nieuwe verwarmingsketels en warm watervoorziening en van zonnecollectoren tot nieuwe was- en droogmachines. Alles met voorzien van de meest energiezuinige technologie.”

In december 2016 stemde de algemene ledenvergadering van CJVV in met dit ambitieuze project. Er werd een mandaat gegeven voor een investering van 165.000 euro. Dit op voorwaarde dat de verschillende subsidieaanvragen werden toegekend. Mede door het inschakelen van een extern adviesbureau kon de totale investering tenslotte beperkt blijven tot 150.000 euro. ,,Wij verwachten dat wij door de subsidies kunnen rekenen op een terugverdientijd van rond de zes jaar”, aldus Evert Nawijn.

Inmiddels liggen er bij CJVV 114 zonnecollectoren op de daken. Hiermee kan voor een groot deel in de eigen energiebehoefte worden voorzien. ,,Vooral de veldverlichting was een enorm kostbare energieslurper. Hoewel de nieuwe installaties pas vijf maanden in gebruik zijn, zien we nu al de verbluffende resultaten. Zo is er alleen in deze periode al 11.000 kWh minder aan elektra verbruikt, in vergelijking met dezelfde periode van het vorige jaar. Wij verwachten op jaarbasis uit te komen op een halvering van het aantal kWh.” Evert toont met gepaste trots de ruimte waar twee enorme ketels zorgen voor de verwarming en warm water voor onder andere de veertien kleedruimten. Daarnaast is er aan de beheerskant enorme winst geboekt. Evert toont ons een speciale app op zijn smartphone. ,,Hiermee zou ik vanaf mijn vakantieadres de verlichting op veld 4 links aan of uit kunnen doen. In het kader van CJVV vernieuwt heeft ook een interne verbouwing plaatsgevonden. Dit om huurders meer ruimte te bieden. Fysiotherapie Bergstraat wilde op onze locatie graag uitbreiden, dus realiseerden wij een extra behandelkamer en een vernieuwing van de entree. In combinatie met dit project konden wij tevens een aparte spreekruimte voor onze trainer realiseren.”

Met dit alles mag CJVV zich thans de meest duurzame buitensportvereniging van Amersfoort noemen. Wethouder Hans Buijtelaar toonde zich in zijn openingstoespraak dan ook zeer ingenomen met alle vernieuwingen die CJVV in de afgelopen periode realiseerde. ,,Er worden prachtige energiebesparingen gerealiseerd. Dit zou een voorbeeld voor meer Amersfoortse clubs kunnen zijn.” Ook roemde hij de ondernemingszin die de vereniging uitstraalt. Er is berekend dat er tot nu toe al zo’n 28 ton aan CO2 uitstoot is bespaard. Het CJVV initiatief past dan ook naadloos in de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

De kleinste-maar-fijnste wijk van Amersfoort