Samen koken en eten in Zielhorst

 

In Zielhorst vinden we meerdere bewonersinitiatieven op het gebied van koken en eten.

Een daarvan is Kitchen Delicious, dat verschillende doelen nastreeft:

* Koks de gelegenheid bieden hun hobby (koken) uit te oefenen, nieuwe recepten uit te proberen, nieuwe technieken te leren, en zo voorts;

* Versterken van de onderlinge contacten van verschillende groepen wijkbewoners;

* Iets doen aan de (soms verborgen) eenzaamheid van wijkbewoners;

* Praktische maaltijdondersteuning bieden aan wie wellicht niet gemakkelijk meer toekomt aan het bereiden van een volledige maaltijd.

 

1. Kookclubs Kitchen Delicious – Samen Koken … 

Er zijn twee clubjes die elk onder deze naam eens per maand een heerlijke volledige maaltijd koken in ’t Middelpunt: elke tweede en elke vierde donderdag van de maand. Eén clubje (de koks van de 2e donderdag) bestaat uit volwassenen, het andere clubje (de koks van de 4e donderdag) uit jongeren (vanaf ca 12 jaar).

De koks kunnen zelf recepten aandragen voor het menu. Het is de bedoeling dat de koks ook regelmatig nieuwe dingen (ingrediënten, bereidingswijzen) kunnen leren kennen. De organisator stelt de menu’s op, houdt daarbij rekening met de wensen/ verzoeken/ suggesties van de koks (waarbij gestreefd wordt naar het bereiden van gezonde en lekkere, ‘interessante’ en ‘leerzame’, ‘niet-alledaagse’ gerechten), werkt de recepten uit, doet de boodschappen, bespreekt met de koks het te koken menu en de werkverdeling en begeleidt zo nodig het koken zelf. Daarbij kunnen ook zaken aan de orde komen als hygiëne (HACCP), kook- en baktechnieken, gebruik van keukenapparatuur, tafel dekken en dergelijke.

Na de maaltijd ruimen de koks de keuken op en maken deze schoon.

Wil je meedoen met een van deze kookclubs? Neem dan contact op via margriet.guiver@gmail.com of bel met 0611 380 349 en dan bespreken we de voorwaarden en de mogelijkheden.

 

… en Samen Eten

Na het koken eten de koks hun ‘producten’ samen aan één grote tafel op. En daar kunnen maximaal 15 wijkbewoners tegen kostprijs van meegenieten. Of ze kunnen de maaltijd – goed verpakt – afhalen en thuis opeten. Het gaat altijd om een volledige maaltijd – meestal bestaande uit voor-, hoofd- en nagerecht. Wie er een glaasje wijn of fris bij wil, kan dat – tegen betaling – halen bij de bar van ’t Middelpunt.

In het weekeinde voor de desbetreffende donderdag wordt het menu bekendgemaakt via de digitale nieuwsbrief SZH (meldt u ervoor aan!) en via de facebookpagina’s van Kitchen Delicious, WijkZielhorst033 en Wijkcentrum ’t Middelpunt.

De kosten van het mee-eten worden zo laag mogelijk gehouden:
– € 10,00 per persoon, voor wie zomaar eens een keer wil mee-eten. Wie een vijfmaaltijdenkaart aanschaft, betaalt € 47,50. Wie een tienmaaltijdenkaart aanschaft voor € 90,00, drukt de prijs per keer tot slechts € 9,00. Overigens betalen de koks zelf ook mee aan de ingrediënten!

Wil jij mee eten? Meld je dan aan uiterlijk twee dagen voor de donderdag waarop u wilt komen eten. Aanmelden kan op de volgende manieren (vermeld uw naam en telefoonnummer, het aantal personen, de datum van de maaltijd en of u wilt mee-eten of afhalen). Via e-mail: margriet.guiver@gmail.com of telefonisch, via whatsapp of SMS 0611 380 349.

 

 

2. Kitchen Delicious Goes Worldwide

Regelmatig, gemiddeld één keer per maand, kookt Silvia van Kitchen Delicious in de Huiskamer een internationaal georiënteerde maaltijd. Dat kan alles zijn, behalve de standaard-Nederlandse gerechten. Op deze maaltijd kan worden ingetekend door minimaal 4 en maximaal 10 buurtbewoners. (Het gaat dus niet door als er niet ten minste vier reserveringen zijn!). Deze maaltijd wordt om 18:00 uur gezamenlijk gegeten in de Huiskamer. Afhalen van deze maaltijd is niet mogelijk.

De datum en het menu worden ongeveer twee weken tevoren bekend gemaakt via de Nieuwsbrief SZH en op de Facebookpagina’s van Kitchen Delicious, Wijkcentrum ’t Middelpunt en van Wijk Zielhorst 033.

Let op: Vergeet niet op tijd te reserveren via een berichtje aan Silvia, via 06 25 59 12 06  (vermeld naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je wilt komen eten). Silvia stuurt je een Tikkie ter bevestiging.

De kosten zijn als voor de ‘gewone’ maaltijden van Kitchen Delicious (€ 10,00) en de knippenkaarten zijn ook hiervoor geldig.

Voor meer informatie over Silvia’s kookkunsten, zie @silskills13 op Instagram!

 

 

3. Individuele Kookles

Omstandigheden kunnen veranderen en het kan dus gebeuren dat vrij plotseling van mensen wordt verwacht dat zij zelf gaan zorgen voor hun eigen warme maaltijd – liefst gezond! Een student die op kamers gaat, een scheiding of een ziekte- of sterfgeval…

Kitchen Delicious geeft op afspraak op maandag-, dinsdag- of woensdagochtend in de Huiskamer kookles aan maximaal twee individuele deelnemers. We koken dan tussen 10 en 12 uur samen een eenvoudige, gezonde maaltijd. De deelnemer kan deze na afloop in ’t Middelpunt opeten óf mee naar huis nemen. De deelnemer krijgt de recepten mee. Eventueel koken we hetzelfde gerecht voor twee keer, zodat de deelnemer een extra maaltijd voor thuis kan meenemen.

De deelnemer kan aangeven wat hij/zij graag zou willen (leren) koken. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met speciale wensen (gerechten, dieet, enz.). Kitchen Delicious zorgt voor de uitwerking van de recepten. Het gaat daarbij om gewone dagelijkse maaltijden – geen liflafjes of feestbuffetten!

De kookles is gratis en alleen voor inwoners van Zielhorst, Schothorst en Hoefkwartier. Een vrijwillige bijdrage in de spaarpot van de Huiskamer is altijd welkom. Mensen mogen vaker een kookles aanvragen, maar bij grote belangstelling krijgen nieuwe aanvragers voorrang.

Naast de kookles gaat de Inloop in de Huiskamer gewoon door, er zullen dus waarschijnlijk meer mensen in de Huiskamer aanwezig zijn – die mogen meeluisteren, maar niet meekoken of -eten.

 

Hoe het werkt:

  1. Je belt Margriet en spreekt een ochtend af voor de les. Je bent dan welkom vanaf 9 uur voor koffie en een praatje. De kookles begint om 10 uur.
  2. Je geeft aan of je alleen komt of iemand meebrengt.
  3. Je krijgt wat vragen over je keuken thuis (welke apparatuur is er?) en over jouw kookervaring.
  4. Jullie bespreken het te koken menu. Kies uit de recepten van Kitchen Delicious of vertel wat jij graag zou willen koken. Misschien heb je zelfs een recept?
  5. De recepten zijn altijd voor 2 personen, maar jij kunt aangeven of je 2 maaltijden (of één voor 4 personen) wilt klaarmaken.
  6. Jij reserveert de betreffende ochtend. De kookles is gratis, behalve als jij zonder tijdige afmelding niet komt opdagen – dan moet je € 10,00 betalen!
  7. Je krijgt zo snel mogelijk een boodschappenlijstje. Jij doet zelf de boodschappen en brengt deze op de afgesproken dag mee naar ’t Middelpunt. Zorg voor wat kleine voorraadbakjes of -zakjes voor de restjes.
  8. Voor de extra maaltijd krijg je een bak van Kitchen Delicious voorin de koelkast of diepvries. Deze kan (zonder deksel!) in de magnetron of oven (tot 185 graden) om de maaltijd opnieuw op te warmen.

Nóg meer informatie of afspreken: Margriet, margriet.guiver@gmail.com, 0611 380 349

 

———————————————————————————

Elke vrijdag Iraanse afhaalmaaltijd

Een ander initiatief is dat van enkele Iraanse dames die elke vrijdagmiddag een heerlijke Iraanse driegangenafhaalmaaltijd koken, ook in ’t Middelpunt.

De maaltijden zijn altijd halal. De maaltijd op de eerste vrijdag van de maand wordt bereid op de barbecue!

Het menu wordt vooraf gepubliceerd in de Nieuwsbrief SZH en op de Facebookpagina’s van Wijkcentrum ’t Middelpunt en van Wijk Zielhorst 033.

De complete maaltijd kost € 10,00. Je kunt elke week tot donderdag 19:00 uur jouw bestelling doen bij Massi, via 06 86 19 40 39. Afhalen is vrijdag mogelijk tussen 17:00 en 18:00 uur, bij ’t Middelpunt (Spinetpad 2).

Meer informatie en reserveren:

Massi Mahutian, massimahutian@yahoo.com, tel 06 86 19 40 39

 

De kleinste-maar-fijnste wijk van Amersfoort